APERITÍV | alkoholický nápoj podávaný pred jedlom na povzbudenie chuti a zlepšenie trávenia |
---|---|
BLUF | nehorázne klamstvo, lož, lživé predstieranie, blaf, vymyslená, nepravdivá správa, nechutné jedlo |
CMUNDA | české jedlo zo surových strúhaných zemiakov smažených na tuku, bramborák (nár.) |
ENTRÉE | vstup, slávnostná hudba ku vstupu významných osôb, jedlo podávané pred hlavným chodom |
GRENADÍR | granátnik, statný rázny človek, jedlo z cestovinových fliačkov a zemiakov |
GYROS | pôvodne grécke jedlo z mäsa rôznych druhov opekaného na zvislom ražni a postupne odkrajovanom |
KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
LUNCH | ľahké poludňajšie jedlo v anglosaských krajinách |
MINÚTKA | narýchlo pripravené jedlo |
PLOV | ryža s kúskami baraniny, národné jedlo v ázijských oblastiach |