| APERITÍV | alkoholický nápoj podávaný pred jedlom na povzbudenie chuti a zlepšenie trávenia |
|---|---|
| BLUF | nehorázne klamstvo, lož, lživé predstieranie, blaf, vymyslená, nepravdivá správa, nechutné jedlo |
| CMUNDA | české jedlo zo surových strúhaných zemiakov smažených na tuku, bramborák (nár.) |
| ENTRÉE | vstup, slávnostná hudba ku vstupu významných osôb, jedlo podávané pred hlavným chodom |
| GRENADÍR | granátnik, statný rázny človek, jedlo z cestovinových fliačkov a zemiakov |
| GYROS | pôvodne grécke jedlo z mäsa rôznych druhov opekaného na zvislom ražni a postupne odkrajovanom |
| KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |
| LUNCH | ľahké poludňajšie jedlo v anglosaských krajinách |
| MINÚTKA | narýchlo pripravené jedlo |
| PLOV | ryža s kúskami baraniny, národné jedlo v ázijských oblastiach |