FRGÁL | frgál, teda jeho názov bol pôvodne v reči moravských gazdiniek nepodarený koláč. Ale postupom času sa tento valašský výraz vžil pre koláč, ktorý má tradične priemer 30 cm, váži 600 g a je naplnený rôznymi plnkami. |
---|---|
KORPUS | telo, teleso, v sovietskej armáde armádny zbor, v medicíne telo maternice, súpis pamiatok zahŕňajúci iba určitý vybraný materiál, pečený pekárenský polotovor na prípravu tort a koláčov |
KUCH | (kucheň)názov koláča rozšíreného v oblasti Spiša, Šariša, Zamaguria a na strednom Slovensku v lokalitách s nemeckým osídlením. Kuch sa piekol najmä na Vianoce, krstiny a svadbu. Pôvod slova pochádza z nemčiny. |
MAZANCE | druh koláčov pečených na sviatky |
MAZANEC | druh koláčov pečených na sviatky |
MRVÁŇ | názov koláča vyskytujúci sa v obciach v južnom páse západného a stredného Slovenska. Patrí k najstarším slovanským pomenovaniam koláčov. Na Slovensku sa piekol pri príležitosti vianočných a veľkonočných sviatkov, na svadbu, na kar i na žatvu. S mrváňom sa |
PLACENTA | plodový koláč (anat.) |
ŠTEDRÁK | obradový vianočný koláč. Piekol sa na Vianoce z vrstiev kysnutého cesta natretých striedavo orechovou, makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou, navrchu mohol mať mriežkovú výzdobu z cesta. |
VÝSLUŽKA | opáčka, koštovka, nádielka, pošajdes)časť jedál, koláčov, cukroviniek, alkoholických nápojov posielaná príbuzným, susedom, priateľom a známym ako prejav vďačnosti, priazne či pozornosti pri rodinných oslavách (svadba) alebo zabíjačkovej večeri. V prípade |