BIGOS | poľské národné jedlo |
---|---|
DINER | hlavné jedlo dňa, po francúzsky |
DINNER | hlavné jedlo dňa, po anglicky |
ENTRÉE | vstup, slávnostná hudba ku vstupu významných osôb, jedlo podávané pred hlavným chodom |
GAREN | dusiť (jedlo), po nemecky |
GERICHT | jedlo, po nemecky |
GYROS | pôvodne grécke jedlo z mäsa rôznych druhov opekaného na zvislom ražni a postupne odkrajovanom |
HLÁS | studené jedlo z pokrájaného mäsa |
KOŠER | rituálne bezchybný, čistý pokrm alebo jedlo podľa židovských predpisov |
KYSEĽ | ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka), polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kysl |